9.12.2008

Kuidas kaitsta end - toimida koera rünnaku - ründe puhul?




Olen tahtnud juba ammu küsida koertekasvatajate või temaatikaga kursis olevate teadjamate inimeste käest, kas Eestis on kusagil infot või materjale, kuidas koeraga kokku sattudes ennast kaitsta ja võitjana välja tulla - st. tõrjuda rünnak. Olen teemat ammu uurinud ja infot veebist kaevanud ja üsna huvitavaid asju on välja imbunud. Mujal maailmas on teemal arenetud ja on olemas mitte vaid koera ründamise ABC ja meelespea vaid ka üsna selgeid juhtnööre, kuidas koer kahjutuks teha. Panen kirja veidi laialivalgunud mõtteid koerte rünnakust, tõrjest, enda kogemusest ja ka vahele susin mõningaid veebilinke.

Koertekoda foorumis on mõnes teemas antud temaatikat käsitletud. Ühes teemas oli jutt mida teha rünnaku puhul et nö. viimases hädas, küll erinevad nõuanded ja nipid, kuni nö. viska pikali looteasendisse ja kaitse kaela ja nägu jms. koer peale mingit räsimist kaotab huvi (päris õudne, osade koerte puhul see ei tööta kohe kindlasti). Siis on räägitud mõnes teemas et kuidas ma linnas pargis oma koera kaitsen mingi hullunud lahtise juraka eest jms. Ka seal on jagatud nippe ja soovitusi alates kõva hääle tegemisest kuni pipragaasini. Kusjuures on olemas Kanada loodusparkide kogenud pargivahtide äraproovitud karu vastane sprey, mis pihustab kuni 6m joa ründajale - pidi olema elupäästja. Ma usun et see töötab ideaalselt ka koertele v.a. ebasoodsad olukorrad (tuul, vihm, piiratud ruum jms.)

Koertekoda foorumis ühes vanas teemas osad naeruvääristasid veidi koeri ja nende võimet kaitsa vara - olla ohuks varastele jms. Koer võib olla inimesele väga ohtlik vastane ning USA-s need "õpetusgurud" on ka öelnud, te teatud oludes on ohutum politseil ründav koer kohapeal maha lasta, kuna koertega võitlemisel ei saa sa kunagi kindel olla milleski, ta võib sind maha joosta, koeral võib olla paariline ja sind selja tagant rünnata jms. Teadmiseks 45 kg raskune koera lõugade survetugevus 1 ruutsentimeetrile on umbes 750 kg. No vaata mida keskmine koe Dog bite to forearm. Lastest kuni noorukini pole isegi probleemi hammustada kävarre luu lihtsalt pooleks! Eriti ohtlikud on mujal maailmas nö. „ohtlikeks koerte“ nimekirja sattunud koerad, kellede kolju ja lõugade ehitus on niivõrd jõuline. Endal on olnud n. rottweiler ja aukartustäratav on sellise koera haare ja lõugades peituv jõud.

Enda kogemus - murdjakoeraga kohtumine rannas

Endal ei ole olnud eriti seda teavet vaja läinud aga sel suvel olles Kuressaare lähedal rannas, oli olukord ikka päris pinev. Lapsed istusid liival, naine läks ujuma ja ma pikutasin. Kõrval oli koeraomanik kel mingi lõust - elukas rihma otsas aga siis jooksis lahtiselt. Visuaalsel vaatlusel täheldasin, et see koer võib probleeme põhjustada, oli õnneks noor koer - kutsikat veel sees. Peremees oli JOBU, koer teda ei kuulanud eriti ja koer pidas meid kui eemal olevaid ohuks, lugesin selle hetkega kehakeelest ja lähenemistest välja. Ja siis see juhtus pani minema, kõigepealt pool rünnates mu naise poole, kes jalgupidi vees oli nõutult mulle otsa vaatas. Kargasin püsti ja koer kohe minu poole, kargas lastele 3 m kaugusele ja peatus otsustamiseks, mida ta teeb. ta kaardistas meid, me olime selle pere lähedal rannal ja ta pidas meid võõrasteks ja ohuks. Proovisin kerale paari enamtuntud ei tohi ja eemalepeletamise sõna, veidralt vaatas istuvaid lapsi ja siis mind, oli nõutu mida teha. Njah, ega ei taha sellises olukorras olla, peast käis läbi kas jõuan enne teda oma lasteni. Ma ütlen teile ausalt, kui see koer oleks mu lapsi rünnanud (oli agressiivse olemusega - ärritunud) selle koera ära tapnud paljaste kätega. Jah oleksin riskinud läbihammustatud kätega aga jagu oleks ma sellest visuaalsel vaatlusel 50 kg elukast saanud, paar konti oleks kohe ära murdunud, see käib lihtsalt (selleks ei ole vaja eriüksuslaste väljaõpet). Aga milline naiivsus, suva suhtumine ja oma tõukoeraga eputamine õhkas neist koeraomanikest. Siis see jobu loomulikult sai oma koera pika tagaajamise peale kätte tiris ta tagasi ja siis peksis vees teda rusikate näkku ja "manitses". vennike ei suutnud oma suurushullustuses suure mölaka - tõukoera haldamisega ja valdamisega enam hakkama saada - vaid karjumine ja rihmast kägistamine. Tulla sellise elukaga avalikku randa terroriseerima teisi kodanikke, see on kas see on normaalne. Ma ei laskeks ühte oma koera kunagi võõraste ees lahti, kuna sa ei ole kunagi kindel 100%.

Suurushullustuses-murdja tõukoerte omanikud lõastage ja suukorvistage oma elajad kui te avalikku randa tulete jms. RÄIGE NÕMEDUS!

Aastatega tallele pandud enda kogemus ja tähelepanekud

Olen astatega koeri tundma õppinud ja nendega müranud ja mänginud ja vaadanud kaugele nad lähevad. Samuti olen kombanud nende nõrku kohti ja õppinud kuidas isegi n. 85 kg berhandiini maha saada või fikseerida oma haardesse ja leida need abitud kohad koera juures. Meil on olnud erinevaid koeri, suuremaid ja väiksemaid, kiiremaid ja aeglasemaid. Seni on olnud kõigiga asi korras, ma olen karja juht ja vahel olend pidanud müramise käigus näitama et nüüd aitab või siis lahutama ka kaklevaid koeri, kus ei aita isegi ämbritäis vett. Üks asi on väga selge, suhtun koertesse respektiga ja aukartusega nagu n. saepingi taha tööd tegema lähen. Meil koolis kunagi öeldi, et omage alati respekti n. höövli suhtes ja teadke et metall vers. liha-luu siis viimane jääb alla. Sama on koerte puhul, nad on tegelikult meeletult ohtlikud. Eriti ohtlikud on massiivsed hea kiirusega ja suurte lõugadega koerad. On naeruväärne, et nö. „ohtlike koerte omanikud“ tituleerivad müüdiks tõsiasja, et osad koerad on ohtlikud. Uskuge – on lausa üliohtlikud ja nendega palja käsi võidelda elu nimel või kaitsta ennast see on õudusunenägu. Usun et on koeratõugusid mida ei peaks üleüldse levitama! Ma olen oma koertega nö. sõbralikult müranud (pannud selga vastavad riided ja kindad) ja vaadanud mis on nende tugevad küljed ja seal on tuntav vahe mida suudab üks või teine koer.

Kui tegemist on nö. välkrünnakuga (jäta meelde koerte reaktsioon ja kiirus on inimese omast palju suurem) siis kehtivad omad võtted aga kui on tegemist jooksu pealt haaramisega siis on asi teine. Ise olen oma koeri tähele pannes, et koerte suurim relv ja kõige ohtlikum rünne on joostes ründamine, kuna osad koerad võivad õhku hüpata, eesmärgiga rabada ohver maha pikali. Olen ise oma territooriumil autoga sõites testinud koerte jooksukiirust ja see on hirmutav kui suure kiiruse võib isegi 85 kg koer üles võtta ning mis löögijõud tuleb sellisest kokkupõrkest.

Nõuandeid siit ja sealt

Kõigepealt liigitatakse kuidas kaitsta end koera rünnaku puhul 2 kategooriasse. 1) Kuidas vältida rünnakut. 2) Kuidas kaitsta ennast ründe puhul

Mida teha, kui koer ründab? Üldine meelespea.

  • Säilitage rahu ja külm närv. Jooksma hakata pole mõtet, sest koer näeb põgenejas saaki ja jookseb kiiremini.
  • Kuigi arvatakse, et kurja koera vastu aitab ka mahakükitamine, jääb sel juhul nägu looma lõugadega samale kõrgusele.
  • Kui koer ründab hirmu pärast, on tal saba taha sirutatud või jalge vahel, ta tuleb ligi klähvides ja uriseb, karv on turris, kõrvad lidus. Sel juhul võtke sisse julge asend, näidake üles veidi agressiivsust, vaadake loomale kindlal pilgul otsa.
  • Kui koer ründab oma maa-ala kaitstes või üleoleku näitamiseks, on enesekindlal koeral saba püsti. Sellisel juhul jääge rahulikult paigale, ärge vaadake loomale silma, suunake pilk maha. Koerale silma vaatamine tähendab, et soovite konflikti.
  • Koera tõrjumiseks sobib enesekaitseks kasutatav gaas.
  • Koera löömisel tuleb arvestada võimalusega, et see ajab teda veelgi rohkem marru.

Eestikeelset lisalugemist või leida järgnevatelt viidetelt:

Ingliskeelset lugemist:

Kel viitsimist võiks ju mõnda ära tõlkida, kuna eesti keeles on vähe infot netis.

  • Anna koerale midagi hambusse, võta riideese, seljast jakk vms. Vahel piirdub asi sellega, et koer hammustab korra ja siis hoiab seda hammaste vahel. Kuid osad koerad ja rünnakutüübid on sellised, et sellele järgneb tavaliselt veel hammustusi, proovib uuesti.
  • Koerale jalapoksi teha võib osutada ohtlikuks eriti kui on tegemist suurema koeraga ja massiivsete koertega nad võivad sind lihtsa vaevaga pikali tõmmata ja siis oled sa palju keerulisemas olukorras.
  • Kui näed lähenevat ründavat koera siis tee valju häält, plakuta käsi ja vehi neid enda juures ja lähene koera poole tõrjuvalt, vaid 23% koeri – juhtumitest ületab selle barjääri – takistuse ja ründab siiski.
  • Kui on tegemist väiksema või keskmist kasvu koeraga püüa haarata tema turjast ja tagaosast ja sa võid koera õhku tõsta ja eemale heita. Ei soovita seda teha neil kes ei ole oma võimes- jõus kindel.
  • Püüa pääseda koera taha ja järsku haarata tema esijalast ja tõmba suure jõuga see koera kerest eemale. Koera hammustamisraadius ei ulatu tavaliselt vahetult pea taha esijalgade ülaosa juurde. Seda nippi tasub enne nö. ohutult mõne sõbraliku koera peal teoorias läbi mängida (koer vigastamata). See on üks tõrjenipp, mida õpetatakse selle ala proffidele.

Kui ründab enam kui üks koer

Eriti ohtlikud on kui sind ründab paar koera, siis on jama käes nagu üks kuulus USA koerte vastu enesekaitse õpetaja ütles, siis päästab ruttu seljaga seina vastu minna ja muud taktikalised manöövrid.

Tsiteerin ühte nõuannet: Kui sind ründab aga rohkem kui üks koer, siis PALVETA! See on sama kui sind ründab hundikari. Hundid ründavad grupis ja siis kui sa konkreetselt ühte tõrjud otsivad teised ringina sinu ümber nõrka kohta. Sp. sellisel juhul pead sa muretsema oma seljataguse pärast, leia kiirelt sein või pressi ennast vastu autot vms. et nad ei saaks su selja taha tulla. Ole seal seni kuni hüüd abi järele ja see sinuni jõuab.

Üks asi on selge, et ka kõige kogenenumad koerte temaatilises enesekaitse õpetuses ei anna 100% garantiid, kuna kõik oleneb paljudest asjaoludest. Mis koertega tegemist on, mis on nende seisund, tõule omased käitumismallid ja konkreetse koera psüühika. Keda rünnatakse, tema suurus – kaal, oskused ennast kaitsta jms. seal on erinevate võimaluste rägastik ja neist kulmineeruvad tulemid. Ja enamus neist soovitab pargis jalutades vm. kanda taskus pipragaasi, kuna keskmise või suurema koera rünnet paljaste kätega tõrjuda on üsna keeruline, ennast vigastamata.

Koeri süüdistada ei saa et nad on arenenud murdma, sikutama, pikali jooksma ja üles kargama (üks ohtlikumaid asju). Koerad võivad olla üsna ohtlikud, kuna inimesel on kaelal, õlas, käel ja jalal veenid (õrnad ja kättesaadavad) mis võivad viga saada ja mille tulemusena võib inimene ära surra - verekaotusse. Samuti on kergema kehakaaluga ja lapsed ja naised väga ohustatud, kui üks jurakas tõmbab jalast maha ja siis kõrri kargab - lämmatab surnuks. Koertel on kaela puremise instinkt loomust sees, ka omavahel mängides kombatakse alati kaela jms.

Vaata lisaks:

Dog Attack Styles

Tegelikult tuleks teemast rohkem rääkida ja koeraomanikud peavad mõistma et lahtine koer võib olla kui kohakärgatav relv, keegi võib viga saada. Mis sunnib õpetamatute (kas jubeda IQ koer või lihtsalt lohakas- loll koeraomanik) murdjakoertega minema randa kus on teised inimesed lähestikku. See on debiilsus!

Välismaal on väga kuulsaid (üle ookeani) koerte rünnaku õpetusi jagavaid spetsialiste, kes õpetavad nii politsei kui ka muid päästeteenistustes nö. 3 meelespead mida sa pead teadma.. Ka meie maal on eriüksustes ja mujal turvakoolitustel nö. ABC ja mõned oskusvõtted ja nipid kuidas valvekoerte rünnakut tõrjuda ja eriüksluslased teavad isegi kuidas 3-4 moodi paljaste kätega koer vagaseks teha. Kuigi teatud koertetõugude, koolituse, agresiivsuse ja muude olude kokkulangevusel võib see osutuda väga keeruliseks (paljaste kätega), eriti raskekaaluliste või massiivsete ja kiirete koerte ründe puhul.

Üks karate vennike jagab oma mõtteid ja asju K-9 koolituse osas oma blogilehel: K-9 Self-Defense

Kel huvi võib ka hankida raamatu:


Kel viitsimist ja huvi siis see võib otsida ka netist ise:

Siin ja seal veebis on ka arutatud koeraomanike poolt mis on tõhusam koerakaitse vahend lahtiselt – hulkuvale suurele koerale. Soovitatud on spreyd - pipragaasi, mujal maailmas toodetakse ka kohe spetsiaalselt koertele mõeldud pipragaasi segu. Samuti aitab speller ehk siis taskumõõdus alarm – lärmi tekitajaks, mis ehmatab koera eemale. Annaks mitmeid veebilinke aga neil ei ole mõtet, kuna väljaspool EU-d osta sellist kraami ei saa, keelatud kaup postisaadetisena. Samas saab osta seda vahel mõnest euroopa veebipoest ja kauba saad kätte oma postkontorist. Kõige lihtsam aga mine mõnda jahi vms. poodi ja osta sealt endale. Soovitan sellist asja eriti postiljonidele ja neile, kes peavad oma töö või kohustuste tõttu liikuma ja koertega kokku puutuma. Välismaa foorumites jäi silma, et parimaks tunnistati odav gaasipüstol millega pidi pea alati ründavat koera saama tõrjuda.

Osasid koeraarmastajatest ja fännajatest inimesi võib teema häirida aga see selleks. Aga FAKT on et kellelgi meist võib seda infot kunagi vaja minna, kõik me loodame et mitte mingil juhul minul. Samas kui sa oled koeraomanik ja elad veel linnas - asulas kus võib joosta ringi teisi lahtiseid koeri siis oled sa suures riskigrupis. Ning rünnaku ohvriks võid sattuda ka sina, pealegi võib su koera ja ka sind rünnata hulkuvate koerte kari. Jäta meelde koerte puhul ei ole tõhus viis "ärajooksmine", kuigi see meetod 2 jalgsete loomastunud ründajate puhul üldiselt on parim mida vahel soovitatakse.

Koer või inimene?

Koeraomanikud peavad ka mõistma, et INIMENE vers. loom ei saag panna kaalukausile MITTE KUNAGI! Isegi kui sinu PENI on 100 000 eek maksev imeharuldane tõuliini esindaja kui ta kusagil muruplatsil mõnda vanurit tagajalast sikutab või last ründab olen ma küll valmis su kenakese vastu kätt tõstma ja kui isegi selleks vajadus peaks olema ka vigastama! Olen aastaid kõrvalt kuulanud kommentaare koeraomanike ja koerafännide kohta ja osad kodanikud on mures ja muigavad ka siin koertekoda foorumis leiduvad nö. „äärmuslikku koeraarmastust“, kus koer kui LOOM on tähtsam kui inimene - kaasinimene ja tema turvalisus ja ohutus! V.a su elu ja vara ründavad inimesed, kui koer täidab valveülesannet või funktsiooni, siis on ka koera rünne õigustatud, ta on kaitsja.

Samuti ei saa ma aru koeraomanikest kelle koerad on aedikust välja saanud ja inimesi hammustanud - rünnanud ja nad mitte midagi sp. ei tee. Mu koerad ei ole kordagi kedagi hammustanud v.a. 2 ratturil püksisäärt tõmmanud. Peale seda olukorda ma läksin ja otsisin need inimesed üles ja kinnitasin et seda mitte kunagi ei juhtu. Kindlustasin ma automaatväravaid ja hakkasime oma aiaväravat paremini kinni panema. Aastate tagant panime ühe (kanamurdja) ka magama ning üks koer sai sp. ketikoeraks. Aga mind hämmastab et siin ja seal jooksevad vahel ringi inimesi ja lapsi hammustanud koerad. Midagi on väga valesti osade koeraomanike mõtlemises! Me oleme lasknud panna magama 2 valvekoera, kes mitme asjaolu kokkulangemisel olid ohuks või teisiti enam edasi ei saanud, et ennetada ja teha 100% parim mis meie võimuses.

Enda kaitsmisest koera eest on ka õhus mitmeid küsimusi ja probleemseid kitsaskohti, neist võid saada aimu lugedes järgnevaid teemaarendusi veebis:


Kena sügise algust ...

PereMies
maalt ja koertega

Help Stop Dog Aggression!

Kui koerad lähevad kaklema?

Kel oma talu ja elamine ning on oht et võõras koer võib nö. sisse karata, siis võiks endale ehitada sellise asja:


1 kommentaar:

Daki ütles ...
Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.