3.09.2008

Kont ei ole koeratoit! Jama jutt!




Kont ei ole koeratoit! Jama jutt!

Kas annad oma koerale konte?
Hääletus koertefoorumis:

Loomulikult, ilma ei saagi 16% [ 28 ]
Jah, kui on siis annan 22% [ 40 ]
Harva - vahel tuleb ette 28% [ 50 ]
Ei anna 21% [ 37 ]
Välistatud, kont on kahjulik 11% [ 20 ]

Kokku Hääli : 175

Kõige rohkem ajab naerma ja muigama mingit totrad jutud "oi oi" ärge andke koertele konte jms. Mida ... olen üles kasvatanud ligi 20 koera ja koerad on söönud sadades kilodes konte - liha - rupskeid ja MITTE KELLELGI ei ole kunagi mingit probleemi olnud.
Huvitav siis on ju hundid täiesti väljasuremisele määratud liik. Kuna nad panevad oleneb saaklooma suurusest 99% nahka! Süüakse ära isegi n. metssea nahk! Jah suuremal loomal jääb alles toruluud jms. millede peale hundi hammas ei hakka. Aga ülejäänud pannakse kohe nahka.

Kui kont ei toida, siis miks metsas käib isegi paljakssöödud luukere peale selline kaklemine ja rebimine. Hundid söövad võimaluse korral alustades ninast ja lõpetades sabaga.

Meenub, kuidas ühe tuttava rotweiler sõi pidevalt tapamajast toodud seasisikondasid. Rebis mao lõhki ja sõi ära kõigepealt mao sisu. Seal on teatud ained ja kooslus, ka hundid teevad nii esmalt.

Kondid ei toida? Jabur ja asjatundmatu väide! Jah mingid ... keedetud veise kondid on mõttetus ja nö. koertele eelkõige hammaste puhastamiseks aga ka seal on kaltsiumi olemas. Toome näiteks sea ribi ja selgroo - maitsvamat asja annab koertele otsida! Kondi sees on luuüdi, mis on väga toitev koerale! iseasi on, et meie ülearetatud ja inimese poolt veidi moonutatud koeratõud ei kannata enam liha - see on juba teine teema. Me enda berhandiinid olid allergilised sealihale - on ikka kino küll tegelikult.

Ma ise annan suuretele koertele konte ja lihakonte ja millalgi hakkan tooma regulaarselt ühest tapamajast rupskeid sügavkülma. Kanakonte annan vaid suurtele, kellel on kondi söömise kogemus ja kes ei ole aplad. Oleme seda teinud üle 10 aasta, seni ei ole koeral midagi juhtunud. Aga aplale koerale, kes kipub konte kugistama ei saa isegi tavalist konti anda, koer peab oskama kultuurselt sööma, siis võib talle neid anda. Kanakontidest olen valinud nö kanakere ja tiiva tee, kuna kana sääreluu oma ehituselt koerale väga ohtlik - purunedes tekkivad killud ja teravate otstega kondid, kui ta sellise alla neelab siis vot see võib teha pahandust. Kanade väikekondid on aga tõeline maiuspala.

NB!
Koer ei peaks konte saama PÕHITOIDUNA!

Palju siis neid Pontusid ja Pitsusid on koolnud kontide pärast. Probleem on see, et inimesed annavad neid valel moel ja kujul.

MIS ON OLULINE? JUST SEE, MIS MOEL TE KONTE SERVEERITE - MANUSTATE OMA KUTSADELE!

Olen pidanud olude sunnil olema kunagi nooruses kondistaja ning koertele olen neid söötnud üle 10 aasta. Ei kiida ennast ega oma kogemust ja on erandeid ning iga koer eraldi indiviid jms. Ka endal on olnud kugistajaid ja siis teise äärmuse koeri, kes võtavad kondi ja lakuvad seda 1 tund ja siis näksivad jeerum mingi 2 päeva. Eks inimestega on sama, meenub lapsepõlves üks sõber kes sõi kommikotti ja küpsisepakki kuu aega.

Konte andes on meil suurim probleem kontide suurus! Looduses kondid ei ole huntidel raiutud!!! See on suur vahe - väga suur vahe! Enamjaolt meil poodides ja lihalettidel on ebakoerasõbralikult kondistatud kondid!!! Tükeldatud kohtadest, kust ei peaks jms. ja see on ka loogiline, kuna liha võetakse inimestele jaoks.

Ma ise kahtlustan just kilde - teravate lõikeservadega konte. X kujuga selliseid kandilisi, mida koer ei hakka isegi närima - lumpsti alla neelab jms. MA MÕTLEN, et siin on probleem. Ja teine asi on kanakoiva toruluud, mis puruks hammustades meenutavad pöidlapikkust teravate servadega nuga, mille koer üldjuhul suudab alla neelata. Mis edasi saab on vaid nö. olude kokkulangevuse küsimus.

Lihatööstus on teinud viimaste aastakümnetega arengu. Lihakirveste asemel on saed, lõikekettad jms. Kondistamisviisid on muutunud vastavalt turu nõudlustele, mis lihatükki ja osa soovitakse võtta, sellest ka kondistamismeetod (saetakse lihakehad katki). Kaupluses inimtoidu jaoks kondistatud tükid võivad olla koerale väga ebapraktilised, saetud kohtadest katki ja tehtud sellisteks väikesteks kolmnurkadeks vms. (n. seljakarbonaadi tarbeks selgroog keskelt katki saetud, ei ole üldse hea anda kugistaja koerale!)

Loodan, et kedagi välja ei vihastanud aga paneb ikka kukalt kratsima küll need artiklid ja sõnavõtud, et kont koerale: MIS SA NÜÜD KAS SA EI TEA jms. Heldus, inimkond on tuhandeid aastaid koeri pidanud ja mida nad on tuhandeid aastad söönud, inimeste jääke ja vastpüütud - kütitud uluki või veristatud kodulooma rupskeid ja konte!

Ei ole küll lugenud iga lemmiklooma ajakirja kaanest kaaneni ja igat ajakirjanduses artiklit aga no üleüldine selline mõtlemine on rahva endi pealt näha, kui ikka suvaline tädi Maali ütleb, oi koer surem ära kui konti annad, see on MÄRK et asi on mäda: Loomulikult ei ole alati asi rääkijas ja informeerijas vaid ka arusaajas ja tema arusaamise võimetes aga asi on ületähtsustatud.

Lisan veelkord ka selle, et tõesti mõnele tõule või isendile ei sobi kondid - kuna nad on nö. õgardist terveltallaneelajad. Meenub kunagine super valekoer Antu, kes oli juhuslikult rotweiler, see kugistas ikka ebardilikke asju alla ja siis öökis. Täna on mul üks väike rotu ja ta on selles suhtes jubedik ... elajalik peaks ütlema.

Head kaasamõtlemist ja loodan, et keegi õiendama ei hakka ... kuna lemmikloomaspetsid ja ajakirjad on veidi ühekülgselt hakanud asjale lähenema.

Kommentaare ei ole: