3.09.2008

Kas krantsid on tugevema tervisega kui tõukoerad?





Ikka ja jälle kerkib siin ja seal vahel üles leierdatud ja tõukoera omanikke häiriv küsimus:

Kas krants on tugevam oma tervise poolest, kui tõukoerad?

On neid, kes selle peale tõusevad püsti, lehvitavad käsi ja hüüavad:

Tsiteerin: Ei, EI ja veelkord EII!
See on müüt ja sellest on juttu olnud varemgi ...
Tsiteerin: Minu vanaonul 2 tõukoera ja 2 krantsi - moodustasid ühe karja. Krantsid haigemast haigemad (ka krambid), tõukoertel polnud mingeid terviseprobleeme.
Tsiteerin: Sellest on küll päris palju räägitud aga on ju teada fakt, et "kalli raha eest saadud" tõukoeraga käiakse iga pisema jama pärast arste mööda, samas turuvärava-murkale vaadatakse, et kui mingi pisike asi: küll elab üle, kui ei ela, siis järelikult ei olnud loodud kaua elama. Sellest tulenebki müüt, et krants on tervem aga tõukoeraga peab palju arstide juures käima. Kindlasti on erandeid krantse, kes elavad kauem.

Ja on neid, kes väidavad seda:

Tsiteerin: Vaieldav. Meie praktika on näidanud:

- paremad sööjad
- sitkemad ilmastiku tingimustele
- pole aastate jooksul koertega eriliselt loomakliinikus

Midagi ei ole teha, isiklik kogemus. Ja paari tõukoera eluke lõppes tabelttide peal olemisega. Seega milleks rääkida musta valgeks!

Üks mu esimene mõttekogum samal teemal:


Tsiteerin: Sellest on küll päris palju räägitud aga on ju teada fakt, et "kalli raha eest saadud" tõukoeraga käiakse iga pisema jama pärast arste mööda, samas turuvärava-murkale vaadatakse, et kui mingi pisike asi: küll elab üle, kui ei ela, siis järelikult ei olnud loodud kaua elama.

Sul on õige tähelepanek. OK olen aus - üldistada ei saa ja pole mõtet. See on selline ebapädev pooliku infoga vehkimine. Kindlasti ei saaks eriti kobiseda need, kellel vanaemal on see Tuksi ja näed pole haige aga naabril on mingi huvitav loom ja kliinikus püsikliendid.

Ma ei hakka siin koerte numbriga vehkima aga omamoodi kogemus on mul on olemas ja käsi südamel - on tõesti olnud tõsiseid probleeme tõukoertega.

Ega ka krantsid - segaverelised võivad olla hälbega ja tervised rikkis, keeg iie väidagi seda, et nad mingid Marsilt ülikoerad on. Loomad nagu loomad ikka - haigusi on kõikide loomaliikide ja tõugude seas.

Eks osa krantside omanikke ei oskagi oma Mutal vms. haigust näha kui ta norutab vms. Mõnda ka ei koti - selline hoolimatu saamatus jms. Kellel koer on sõbra eest või on nö. fänn vms. see ka jookseb oma hädaga rohkem kliiniku.

Samas osad KLIINIKUTE PÜSIKUNDED pingutavad ka üle, oih kutsul tuli küüne otsast veidi verd, peale küünte lõikamist jms. (Tegijal juhtub, võin tänaseks pool pimedas ja halva valguse juures koertel küüni piirata - isegi mustade küüntel - rottweiler on selles mõttes jubedate küüntega - aga ikkagi vahel juhtub imeväike liiga lähedalt lõikamine).

Tsiteerin: Mismõttes sitkemad ilmastikutingimustele? Tõuline kesk-aasia lambakoer on meie talvisele kliimale kindlasti vastupidavam kui minu lühikarvaline krants, kes -10 külmakraadi juures juba värisema kukub. Kõik on suhteline. Ajalooliselt välitingimustega kohanenud tõud ilmselt sitkuse puudumise üle ei kurda.
Laias laastus on osad segaverelised üsna sitked, ma ei räägi lolli juttu, ma tõesti räägin kogemusi. Samas kui jah võrrelda Harju keskmist krantsi ikka kaukaaslase ja kesk-aasia omaga noh kohati ei anna isegi võrrelda. Mul on olnud kesk-aasia ja nüüd kaukaaslase segaverd ja eks kohati ei kannata suva-päritolu ? koertega võrrelda. Aga muide me ei ole kunagi hankinud - ostnud (jah olen heade omadustega krantside eest raha välja käinud, kui diil teada ja usaldusväärne eelinfo olemas). Pean mainima et mul ei ole olnud suvalisi PITSUSI vaid alati tugevate tõujoontega segaverelised, kelledel domineerib kas tõupuhas esiisa või esiema jms. Seega harju keskmist poole külakoertega suguluses olevad suvalist Pitsut mina aluseks - näiteks ei võta!

Tsiteerin: Loomakliiniku-jutt sai eespool juba ära lahatud. Kõik oleneb konkreetsest koerast.
Nõustun! Aga pean tunnistama et midagi ei ole teha, meie kolme berhandiini elu lõppes tablettidega, juhus? Ja teiste tõukoertega on olnud tõule iseloomulikke vaevusi. Mida aga EI OLNUD segaverelistega.

Tsiteerin: Mina ütleks Peremehe kogemuse peale, et kehvad tõukoerad sattusid siis. Nii nagu mulle sattus kehva krants. Kõik oleneb ikkagi konkreetsest koerast ja tema geneetikast ning hooldamisest. Ka krantsidel esineb igasuguseid pärilikke probleeme - ei küsi need tõugu. Koer on koer.
Jah ka see on võimalik, kuna koerte pidamise kogemus ei ole teab kui pikk ning ka läbikäinud koeri suuremas % olnud segaverelisi ja ka osad siis tõukoerad. Nõustun, ma ei pooldagi võhiklikku üldistust teemas.

Ok, loodan et saate aru, ma ei taha lahmida aga ELUPRAKTIKA on näidanud et MITTE SISSETOODUD värske verega mis iganes ÜLEARETEATUD tõug jääb tõsiselt alla siin vindunud - kohanenud (ilmastiku ja oludega) segaverelistest! Oleme siis ausad ja räägime otse. ka segavereliste juures ju toimib ARETUS ok see ajab kellneli rahval karvad turri aga see on TÕSI: Mu vanemad on eluaeg olnud zootehnikud ja tegelesid tõuaretusega (sead). Siin ei pea olema põllumajanduse ülikooli ja suure raamatukogu tarkusega et aru saada ka krantside seas toimib tegelikult ju mis - parimate tunnustega kutsikad võetakse välja ja elu jätkab oma ahelat ja nii võib esile tulla MEIE KLIIMALE - OLUDELE - TOIDULE - ÜMRITSEVAGA harmoonias segaverelise LIIN! Muide mul on tõsine plaan läbi aastate pikkust kutsikaotsimise jama - ise endale MIKSIDA erinevatest tõugudest kokku liin, mida ma siis oma lastele ühel päeval edasi annan. Ei ole enam mingit soovi minna ja tuua kellegi üleskiidetud emas ja isaslooma tulemit, peab ikka ise vanemaid ja loomi tundma, et siis usaldada.

Olen aastatega omanud mis iganes tõuliinide segumikse. Hetkel on ka väga kirju koerakari.

Väga huvitav tulem on domineeriv kaukaaslase - berhandiini veri ja seal kaugem retriiveri veri. Muide koerte omanik kasvatas ise maal oma linnas olevatesse kinnistutele valvekoeri ja jäi pidama sellise miksi juures. Kohati õnnestunud (mõned puudused on) aga üliõnnestunud segu-miks.

MUIDE! Ma olen täielikult veendunud et kodutoidu Pitsud ja segaverelised Pontud võivad olla ka TERVEMAD sp. et nende hormonaalne süsteem ja lõpuks välja DNA struktuur ei ole KEEMIA poolt solgitud (kuigi kodutoit võib ka olla täielik saast, mida me letid täis on). Mida ma kahtlustan on et koeratoidul olevad koerad saavad toidus sisalduva keemia tõttu üsna kiirelt KLIINIKUTE PÜSIKLIENTIDEKS! Oi kuidas mõne ajab marru see jutt aga ok igaüks olgu kindel oma veendumustes!

Inimeste maailmas see asi ju on OTSENE! Toiduainete tööstus ja toiduainetööstuse lubatud keemiliste ühendite kasutamisskaala on ÕUDUSTÄRATAV. Seal on SÜNTEETIKAT meeletult ja kõik SÜNTEEIKA ei ole looduslik, seal on otseselt keemiat sisaldavad ained jms. Allergiad, vähid jms. vohavad haiguste laamliigid ja tüved on ju kaasaja edu ja keemiaajastu otsene tulem.

Jah mujal maailmas müüakse ÖKO koeratoitu, kus on juba jälgitud et need lihajäägid mis toitu pannakse, elavad väetamata põldudel ja ei topita kasvuhormoone põrsast - vasikast peale täis jms. Uskuge mind, tegelik reaalsus on liiga kole ja tore on et me kõiki asju ei mõista ja ei näe - saa aru. Ma küll püüan koertele vältida krõbinate andmist (säilitusaineid täis ja muid lisaaineid on ka seal) ja loomsele toidule kodutoitu pakkuda.

Üks teine mõttekogum samal teemal:

Nokin vana teema - kärna lahti aga lisan selle postituse siia, kuna see sobib just siia mitte ühte teise teemasse:

See TEEMAARENDUS tundub et taandub nö. isiklikule arvamusele aga mulle tundub ja see on läbiproovitud praktikas, et sellised koerad on murevabamad ja tugevamad mitmes mõttes, ei peagi silmas vaid tervist. Aga see viimane väide on paljude arvates müüt ja vaieldav, siis las ta olla, las igaüks jääb oma veendumuse juurde.

Samas ma toon teile letti ühe väga huvitava ja päriselus töötava argumendi. Aastate pikkune kogemus, teiste läbielatu ja mitmed tähelepanekud ütlevad, et loterii on DNA ja põlvnemise asi siiski. (mõni kostab aga ehk on sul vedanud - loterii - kah võimalik!) Seda kinnitas ka mu isa kes elu aeg zootehnikuna tõuloomi aretanud ja teatud liine ajanud ning selle temaatikaga väga kursis. Isegi ideaalile lähedal väljavalitutel võib järsku välja karata mitu põlvkonda tagais midaiganes, kahjusk ei mõista me DNA ja kõike sellega seonduvat veel täielikult, see on suures osas nö. soperdamine ja testimine ja katsetamine.

No vaadake neid KOERAFARMIDE kaasaegseid ülearetatud tõuge. Andke andkes aga see on müüt et nad on tugeva tervisega. Pole ma elu sees oma koertega eriti kliinikus käinud, kuigi jah teatud asju on saanud ise tehtud. Nüüd on asi nii debiilseks aetud, et enam süsti ka ei või ise teha vms. nojah vet-arstidel on ka vaja leiba ja süüa, ei ole süsteemi vastu aga kohati ajavad koeramisajakirjad, saated ja koeramismeedia sellist kägu - et toodetakse kliinikutest sõltuvaid koeri ja koeraperemehi. Sellele on kaasa aidanud igasugused dr- FRANKESTEINI õudus tõud, mis on ausalt öeldes aia-taha lännu loomakesed, polse osadel tegu-ega nägu ja isegi karva enam kehal ja varsti söövad üldse kõrrega vaid mannasuppi. Oleme oma talus kasvatanud mitut tõukoera ja pea kõigil on tyõule omased haigused ja vead välja löönud jms. aga karntsid on seni olnud tõesti terved v.a. üks luuprobleem ühel segaverelisel, mis aga paranes ja taastus.

Asi on tegelikult jõudnud niikaugele, et koera tüvi DNA sturktuur on geneetiliselt väärastunud ja on juba tõuge milledega joostakse arstide vahet nagu inimesed jooksevad. Näiteks allergia on ju kliiniliselt steriilse euroopa ja ameerika haigus, mujal maailmas üsna vähetuntud, siin epideemikas muutunud. Üks teadlane ütles, et soovitab kõigil kord aastas metsa minna ja süüa peotäis mulda ära, mis mõjub tervislikult (ei ole proovinud aga saan mõttest aru). Ka ülearetatud koeratõud on kohati ju kontrolli alt väljunud ja on vaid vesi loomakliinikute veskile. St. on aretatud poolpidused koeratõud - ristates ja rästates misiganes asju kokku ja veel uhkustatakse selle rikenenud kraami pärast. Kahju minu arust.

See, et krantsid on haiged ja põdurad on müüt, mida tajuvad, tunnetavad ja näevad need, kes on tegelikus elus (väljaspool koeramis ajakirju, saateid , arvamusliidrite mõju) näinud vastupidist! Krantsidel võib esineda midaiganes lollakaid kõrvalnähte ja polovernikutele omaseid misiganes kääkse aga üldjoontes on nad üsna terved loomad ja sitked ning visa hingega! Kui kusagil on ka põduraid krantse, siis eks ega nemadgi mingid supermanid ei ole ja nii kanged, et haigused neid ei võta ja pure. Kindlasti määrab siin veel see asjaolu, et enamus maakolgastes on koerad omavahel tugevas suguluses ja vahel kargab ühte emast, nii tema pojad, vaarisad, onud ning pole siis imestada, et tulevad sellised pidused ja tehnilise DNA rikkega loomad.

Tean oma elus Tädi Maali ja Onu Kusti krantse, meenub ka lapsepõlvest et need Pollad ja Murid surid enamus VANADUSSURMA ja kõrges eas veel. Osad tõukoerad viskavad sussid püsti juba 7-8 aastaselt. No andke andeks rahvas teab ja mäletab ei ole nii lihtsalt võimalik ajupsesu selle tõuvärgindusega teha! Mõni ütleb ma olen loll ja jampsin, no mõelgu aga miks ma pean eirama oma fakte ja tähelepanekuid, mida olen üles noppinud ja märganud, miks ma pean neid eirama ja eitama.

Mainisin siin ka seda, et osa tädi Maalisid lihtsalt ei märka oma lemmiku tervislikku siesundid ja ka see võib moondada tegelikkust.

Ma ei oma karantsivabrikut ja polovernikute farmi. Kuigi miks mitte, kui sealt tuleks välja nö. talumehele taskukohase hinnaga valvekoerad, ristates näiteks hundikoer(SLK)-rotweiler jms. mis on väga nõutud hübriid-koerad. Viimastest tulevad sellised jõulised, jämeda kondiga, jämeda häälega, pikakarvalised (rotu ei ole hea igailma koer, passib muidu kuudis) head valvurid, olen niipalju kuulnud infot neist ja seda maainimestelt, rahval on tõesti palju koeri. Ja kus kusagil kutsikaid on siis need seisma ei jää, nende suhtes on nõudlus.

Nüüd kui keegi teadlikult segab mingit tõukoera ja krantsi kokku ja sealt tuleb n. oma hinda väärt koerad (ütleme 2000 EEK kutsikas) siis miks ei võiks neid soovijatele anda - müüa sellise hinnaga.

Ma näen vastaspoole pealt vaid negatiivseid, vihaseid, kadedaid ja oma leiva pärast muretsevaid tõukoerade aretejaid, kes mürgiseid kommentaare pritsivad ja selliseid krantside omanikke kiruvad ja süüdistavad kõikvõimalikes inimeste pahede ja kurjuse tagajärgedes ja turu solkimises!

See väide ja hüüdlause (ridade vahelt) on selle foorumi üks omasemaid, et Hulkuvate koerte ja hoolimatuse ja kõige muu pärast on süüdi lollakad krantsiomanikud ja tootjad. Ja veeretame aga süü ja koorma krantside ja nende omanike kaela luues järjekordse müüdi! Varjupaikades on ka kenasti tõukoeri või kuidas? Oleme ausad sinan satub ka neid ja ka kuulutatakse vahel ära anda tõukoerad jms.

Ei ole see tõuaretajate klubi midagi nii üllas, ka seal kehtivad üsna tavalised põllumajandus äris tavalised sorteerimis meetodid, mis praaki ja mis tõukarjaks jms. Kui selles valguses võtta käib ka seal meeletu sorteerimine, hullem kui mõne Põldru Mati kartuli sorteerimises. Need eemaletõugatud, mitte tõutunnustega mittesobiliku kolju mõõtmetega liiguvad unustatud ja hüljatud krantside kuningriiki ja neil ei ole õigus ega asu olla osa väljavalitute seast

Hulkuvate koerte probleem on palju laiem ja suurem. See ei ole eelkõige ja nr.1 seotud seadustega ja karistustega vaid Eesti rahva eetikaga, austusega elu vastu ja ümbritseva vastu. Me maa on haige ja austus elu vastu longab. Soomes on seadused, karistused aga ometi on hulkuvaid koeri, siin on mõned väitnud et seal on asjad korras nagu Norras. Jama! Jah neid ei ole nii palju aga maakohtades samamoodi hulkuvaid koeri, neid ei näe niipalju, kuna seal töötab see masinvärk hulkuvate korte püüdmine jms. nagu kellavärk. Miks siis sellises riigis nagu Soone siiski koerad hulguvad. Ikkagi sp. et inimesed on rikutud, neil on valed suhtumised, hoiakud ja kasvatus. See asi saab alguse juba laspepõlvest. See neetud pärand, mis me maal on, et osade jaoks on koerad - koeraraiped jms. on stalinistlik ja darwinistlik taaga ja koogel-moogel - seadus, et tugevam jääb ellu.

Ei ole krantsid ja krantside omanikud süüdi Eestis laiutavale loomade hoolimatuses. Jah kindlasti kui omanik maksab 10 000 EEK oma koera eest, siis ta nagu vist hoiab rohkem ja otsiks kui on kadunud jms. Aga selline eeldus ja ootus on naiivne ja isekas. Kennelid ja osad koerajad vist unistaks sellisest riigist - kus on lubatud vaid teatud koerad, kibbistatud - tembeldatud - tätoveeritud. kohustuslik kliinikute ülevaatus ja asi lõpeks nagu uute autode äritsemisega ja siis hiljem hoolduse läbi raha välja pumpamisega. Õnneks on koerad tasuta nagu veel palju lemmikloomasid leiab ka tasuta kasse, jäneseid jms. ning igaühel kes soovib on endale lemmik soetada maksmata selle eest 10 000 jms. See et osad ei väärtusta loomade elu ja ei oma aukartust selle ees, sp. peavad jah ka olema seadused ja reguleeringud, et loomasid ei heidetaks eemale nagu nartse ja ei piinataks jms.

Õnnelik krantsi omanik ja peremees ...

PereMees


Kommentaare ei ole: