3.09.2008

Kontide keetimine vs toorelt söötmine



Kontide keetimine vs. toorelt söötmine?

Tsiteerin: Kontide kuumtöötlemise kasulikkusest ei tea. Küll aga tean koeri, kellele sissesöödetud praekont igasugu vaevusi on põhjustanud.

Teema kasvas välja siin ja panin ka mõningaid mõtteid kirja :)Kuumtöödeldud konte vahel kutsutakse ka "surnud kontideks" kuna selle koostis on tunduvalt muutunud.

Samuti väidavad mõned et küposetatud (ahjus) ja praetud selaihakondid muutuvad kõvemaks - see on vaieldav, kuna samas saab kont läbiküpsetatud. Keedetud kont muutub pehmemaks see on siililegi selge.

Ettevaatlik tasub olla sealiha ribikondiga (küpsetatud - praetud) kuna ajavad kilde. Õgardkoerad hammustavad kastki ja kugistavad alla, see riskitegur nr.1

Samuti seljakarbonaadiks tehtud liha kondistamisel poolekssaetud selgroog - oma iseäraliku ehitsuega on selline väga käänukas kont ja kui koer selle vaid katki hammustab ja alla kugistab on jällegi riskitegur suurem!

Aga kõige lollikindlam on tehke proovi. Võtke maja taga suurem kivi ja lööge haamriga peale ja vaadake kuidas murdub toores seakont (nii ribi kui ka muu osa) ning sama loomakondiga. ÜLLATUS ON SUUR mõlemad kondiliigid nii keedetult kui ka toorelt ajavad ikkagi kilde, suur vahe on samas mis kondiosaga skeletist on tegu!

See kliinukunäide, koer oli mis kas süldikonte täis! No heldene aeg eks need kühveldati vist ka korraga ette või siis iga päev kausitäis, koer muud ei söönudki. Samuti on osad jalakondid sellised et kui koer neid katki ei hammusta ja tervelt alla neelab ja sellele eelneb vel 0,5 kg konte siis loomulikult (harjumatu magu) ei suuda seda kammajaad vastu võtta veelvähem seedida. Ega siis see ummistus ei pruugi olla automaatselt et kont risti või kont kondi pärast ummistuse põhjutsas vaid kontide ÜLESÖÖTMINE!


Tsiteerin: Kusjuures ega hundid ei söögi kõiki konte, nad on ju targad loomad Näiteks ei sööda suurte rohusööjate jalaluid, sest need on igavesed kõvad ja suured ja võivad hambaid lõhkuda, katkiste hammastega hundil aga pikka pidu pole.

Julgen vastu väita või vaielda! Näljaga süüakse kõik v.a põdra jämedamad luud ja suure kuldi - emise teatud luuosad. Metsas on kenasti vahel näha suuremaid skelette, millest jagu ei ole saadud. Kitse kontidest käib hammas üle - see aga tähendab mida? Seda ,et enamus lihatööstuse seakeresid on 80-90 kg see on euroopa ja lihatööstuse trend, siis saab tai % kätte. Selliste sigade skeletist käib kesmise 40 kg koera hammas üle, järgi jääks vaid suured sääre toruluud + peakolju. Meenub kunagi isal farmis valvekoerad söid isegi koertele spets. tapetud tõukuldid ära, järgi jäid vaid suured ja kivikõvad kondid. Ma tean mida räägin, tal sõid koerad hunnikutes liha koos kontidega. Nahka pandi kõik - koerad olid terved, hea süüsisega, ei käinud kliinikus (v.a mõned tõukoerad oma iseärasustega).

Ka koertel kui värsket tuleb peale isis nad jätavad selle alles mida ei näri, ei suuda ei taha ja ei viitsi.

Näide mu koerte põhitoidu (mis on rupskid ja sealiha - tapajäägid jms.) kõrvale pakutavast lisatoidust, mida saavad teatud intervalliga:



See on nö. pooleldi kondistatud ja praakkont lihaga. Koerad saavad jagu pea enamusest, toruluudel näritakse see liigese ümarus ära mis järgi jääb seda nokivad varesed (üdi välja) ja osa maetakse kuhugi ning osa korjan kokku viskan ära.

Koer saab väga hästi kontidega hakkama, ei tasu liialt pabistada! Enne vii kurssi mis kont on nö. ohtlikum ja kuidas käituda õgija koeraga jms. Kont on söödaratsioonis väga oluline komponent!

Samas toon veel ühe näite. Kuna mul hetkel nö. keskmise kasvuga koerad u. 40kg piirimail, ja habumus tavaline (v.a üks rotu kellel veidi tugevam hambumus ja saab veidi rohkem jagu kontidest kui teised) siis ometigi kui tapamajast tuleb nö. elussigade (loe tõusigade) praak ehk veidi vanemad sead - emised ja nende kondid. Peekon sigade kondid lähevad poodi letti ja need on üsna õblukesed pole ju sead isegi aastased kui tapule lähevad! Vat need emise kondid on kõvad jurakad. Kui olid berhandiinid nad said jagu. Hetkel on üks Tiibeti mastiffi laadne kutsa varjupaiagas (elab meil) ja hambumus üle 60 kg koera suhtes kohutav suu (hirmuäratavad hambad - eriti tagumised) siis ometigi suudab ta nende emiste kontidel vaid liigese otsad ära hammustada muu jääb alles. Tegin nädal tagasi sellest pilte ja panen ühe siia:



Keegi mainis siin liigeseotsi jms. oi see on tabav, muide koerad ja ka loomad looduses hammustavad just need kohe küljest, kui neid eraldi müüakse ja koer õgard ei ole, siis minuarust super! Iga koer on erinev, mõni on nii kanatamatu ja õgardi loomuga eriti kui teised nö. ohuna söövad kusagil kõrval, siis nad võivad oma meeletuses ajuvabasid asju alla neelata. Mul on üks koer, kes alati oma söögi no ausaltöeldes närimata alla kugistab ja siis läheb teiste omasid jahtima, passima, nuruma, jäänuseid leida jms. Temaga ma olen palju ettevaatlikum mida anda. Samas teine koer saab kondi peidab ära või siis sööb seda vähehaaval ja siis passib selle juures ja kaitseb seda. Koerad on väga erinevad.

Ma söödan muretult üle 10 aasta koertele konte ...

PereMees


Kommentaare ei ole: