3.09.2008

Koerakuut. Ehitame ise! Teeme seda ise - superkuut!



Koerakuut. Ehitame ise! Superkuut! Sinu koera kuut. PILDID!

Kasutasin otsingut aga ei leidnud koerakuudist Eesti veebist eriti midagi. Tekkis paar ideed, panen need oma kodulehele aga miks ka mitte siia, saab ehk huvitavat HÜVA NÕU ja HEA TEADA asju teada. Asi on aktuaalne ja nii mõnigi on sama küsimusega ka mujal välja tulnud.

Plaan juba pikemat aega ehitada koerakuuti. Mulle meeldib temaatika TEE SEDA ISE! Oleksin huvitatud mingi kuudi joonistest vms. Läänes on hunnikute kaupa koerakuudi jooniseid, enamjaolt on need tasulised joonised ja tollimõõdus. Jah on suuri saite kus on alates MEISTERDA ISE KODUS wc jooniseid kuni siis linnu pesakastide joonisteni välja.

Samuti olen aastaid tagasi vaadanud välismaa kuudivalmistajaid ja koertetarvikute e-poodides koerakuute ja nende plaane. No pakutakse kõike alates lihtsatest "öko kuutidest" kuni mitmekorruseliste koerte majadeni välja. Inimeste fantaasial ja leidlikkusel ei ole piire. Eriti uhke oli 3 koera loss, mis oli 3 korruseline kuut, mis sarnanes mini lossiga.

Aastaid olen ise mõned kuudid ehitanud. Seni olen hakkama saanud lihtsalt, kuutide karkassi jaoks olen kasutanud ehitustest alles jäänud vanu uksi. Nendega on üli lihtne ehitada mis iganes mõõtudes kuute. Nüüd uksi enam ei ole ja tahaks teha koertele 2 lisakuuti, et neid territooriumil ka hajutada. Hetkel vaid 1 või 2 kuudis lebotavad rajuilmaga.

Kuutide tegemisel ma olen seni püüdnud järgida et seinad oleks loodis ja visuaalselt käkerdised ei oleks. Kõige esimese kuudi tegime kunagi mingist hiiglasuurest kastist, mille põhja soojustasime ja pealt lõime millegagi üle ja eterniiditahvel katuseks ja see kuut kestis oi kui kaua. Kuigi olen puidutöö erialaga, siis selliste ehitust ei ole ette võtnud ega taset saavutanud. Tegelikult huvitaks mind panna üles materjale mingit laadi SÄÄSTUKUUDI joonistest vms. et mõni leiaks ja näed teeks vanaema Pitsule või naabri külmatavale koerale kuudi.

ANNA NÕU TEE SEDA ISE KOERAKUUDIEHITAJALE!

- Mis materjali on kasutatud sinu koerakuudi ehitamisel?

- Mis materjalist sa tegid koerakuudi katuse?

- Mis materjalist on su koerakuudi põrand?

- Kas koerakuut peaks olema eeskojaga? Milliseid eeskoja tüüpe sa oled näinud - tead jms.

- Mis materjali kasutada sisekoja ukse ees, mis riie, kas raskus all, kuidas kinnitad jms.

- Kas sa oled kasutanud kaerakuudis vana vaipa, põhku vms. ?

- Kas su koerakuut on seest valgustatud?

- Kuhu sa asetasid koerakuudi oma krundil, õuel, aias vm. ?

- Kas su koerakuudil on aken?


Lisa oma kommnetaar lehe all olevasse - Kommnetaarid!

Teen ettepaneku lahketele koerakoja tegelastele näidake oma kuute Huups! Küsin seda mitte uudisHIMUST vaid eelkõige siirast soovist ja põnevusest, et ehk saab millestki malli võtta või kasulikku kõrva taha panna. Saan aru et Harju keskmine eestlane on üsna kitsi ja ihne ning keegi ei taha kanda jopet mis teisel on Halensist ostetud vms. Siis loodan et mõni siia oma kuudi pilti ka paneb või äkki on kodus säilinud kuudi ehitamise plaan - mõõdud joonised.

Kodus on mitmeid vene aegseid EHITAME raamatuid, milles on ka mõnda joonist aga nigelad. Kindlasti on eesti keeles selliseid ilmunud koerteajakirjades vm.

Mõned nõuanded ja soovitused - ARTIKLID veebis:

Hunnik VIITEID INTERNETIST:

Mõningaid viiteid välismaistele kodulehtedele ja artiklitele (NB! Enamusel tollimõõdud!)

Mõningaid viiteid firmadele ja äridele välismaal, kes pakuvad huvitavaid koerakuute (saab võtta eeskujuks):

IMEKUUDID - SUPERKUUDID - ORIGINAALSED TIPPSAAVUTUSED:

Njaa, jagan teile siis mõningaid neid viiteid ka Irve

Kuuditeemalist eestikeelses veebis:
Kes ei viitsi mulistada ise, pole oskusi, pole aega jms. siis mõned viited, kust saab osta kuute:

Otsisin ja siis leidsin ühe väikse ja uduse pildi minu kõige suuremast kuudist (väikse poisi taga rootsi punasega asjandus). Siis oli minul ja isal kokku ka 6 koera, kellest 5 sinna kenasti ka ära mahtus ja ka 6 kui vaja. Kusjuures üks oli igavene jurakas berhandiin, kes hõivas sees suurema osa pinnast. Osadel koertel aga meeldib puntras soojas magada.

Kuudi tegin loomulikult liiga sooja. Õnneks põranda tegin vaid laudisest (parim lahendus meie kliimas, kuivab kiirelt ja looduslikult soe) ja alla panin põhu. Viimast ei soovita mitte kellelegi kuna seal käib talviti selline möll, hiired ja kesiganes on sinna pesasid teinud. Seinad tegin vanadest ustest, vahele peno (50 mm) ja siis laudis. Ja mis veel KUUT ei tohi olla liiga helikindel, muidu on nii et vaid aken ja õues mõni koer aitab kuulda.

Kuna tegelen siin väikese TEE SEDA ISE elektrigeneraatori projektiga siis peagi peaks millalgi koertel olema öösiti akudelt ka valgustus olema, mida käiab väike tuulegeneraator. Samuti saab väga kodustest, lihtsatest ja odavatest materjalidest teha koertele sisse väike kõlar, mis annab neile õues toimuvast väikest heli Irve Viimane jääb küll esialgu ulmeprojekti kaugemasse tulevikku.


Kui uue kuudi valmis saan siis plaanin ka pilti teha :)

Kas kellegil on koerakuut hoone sees - maja sees?

St. see on üsna nutikas lahendus! Et koerale teha garaazi ukse kõrvale vms üks avaus, kus on mingi kate ees ning looma asub osaliselt hoone sees. Sellise kuudi eeliseks on, et sisse peab ehitama EUORO alusele vineertahvlitega lihtsalt kasti ja teha pealt luugiga avanev. Kaob ära kuudi soojustuse mõte. Kuuti hea seest hooldada, ligipääs super jms. Samuti kellel krunt väike siis ei ole kusagil see kuudikobakas jalus.

Kuigi jah siis on vaja ka ruumi, mis tavaliselt alati ju napib, kuna seintes ja abiruumides nüüd ehitatavatel majadel iga m2 maksab ränka hinda. Külla aga saab sellist avaust sisse võtta juba olemasolevasse ehitisse.


Arutelu koerafoorumis - siin.

PereMees


Kes luges kuudist inffi ja sai nukraks, et sa elad ju korteris, siis siin väike rõõmustav üllatus. Kusjuures ei ole sellist asja kusagil näinud aga kui nägin siis tekkis kohe mõte, et see on üks ülihea idee. iseasi on kas korteris ruumi ka on.


Veidi huumorit ka :)






Kommentaare ei ole: