3.09.2008

Koer vers. murdvaras. Koer pere ja vara kaitseks.




Koer vers. murdvaras. Koer pere ja vara kaitseks.

Võtaks üles teema: Koer vers. murdvaras. Koer pere ja vara kaitseks. Koer püssi eest.

Nimelt on mul juba siit ja sealt veebis kommnetaarides hakanud silma äärmiselt võhiklik ja rumal väide nagu oleks koer äärmiselt kasutu ja mõttetu valvuriks. Jah lemmikloomaks ja sõbraks aga valvuriks ta ei sobi või ei kõlba, kuna pole päti – murdvarga vastu tolku. Sellise mõttemalli sagenemise pärast haarasin klaviatuuri ja mõtlesin panen mõned read kirja. Loll jutt suhu tagasi. Mõned erandid ei ole piisav argument et nende baasil teha üldistusi. Mõtlesin et koondan hunnik uitmõtteid siia kokku ja ehk kummutab see veidi neid rumalaid ja asjatundmatuid väiteid. Koer on odavaim ja lollikindlamaid vargakaitseid! Jah see ei ole täiuslik lahendus aga mis on täiuslik, kas tehnika? Oh jätke nüüd!

Loomulikult mainime siinjuures ära, et suure saapaga lömastatav taskukoer ei ole suurt valvur - ohuks vargale – pätile. Kui temast kasu on siis psühholoogiline ja kui kisatõstja nagu osad soojus- ja liikumisanduriga kellade uste kohal ja kõrval. Muide ka sellisel asjal on märkimisväärne kasu. Nimelt kui sa oled üksik inimene või oled üksi kodus ja keegi peaks hiilima salaja su elamisse või koju vms. siis on isegi väike taskukutsa sinu silmad ja kõrvad 3 kordse suurendusega ja võimendusega. Et sul on aega reageerida, see äratab tähelepanu vms. Loomulikult on murdvargused ja röövid, kus pekstakse või tapetakse pererahvast väga erandid ja haruldased meie maal ja seda meie õnneks.

Olen kollanud veebis ja lugenud üle ookeani koertekoolitajate nõuandeid, mida teha koera ründe puhul. Mul oli mingi aeg ka viiteid ja artikleid kuhugi kogutud aga ei leia neid hetkel üles. Seal on lausa tegijaid koolitajad ja vaid selle ala spetsialiste, kes annavad koerte vastu enesekaitse tunde ja koolitusi vastavatele instantsidele ja soovijatele. Üks asi, mis aga on nende soovitustest välja joonistunud on see, et koer – valvekoer võib olla väga ohtlik vastane. Numbrid ainuüksi usa-s kõnelevad ka koerte ohvriteks sattunud inimestest. Muide kõik ohvrid ei ole bitbulli või rottweileri kätte sattunud väikelapsed või õblukesed naisterahvad vaid ka ladudesse sisse murdnud vargad, kelle murdsid maha. Eriti rõhutasid aga koolitajad, et kõige ohtlikum on sattuda mitme koera vastu, kes võivad lausa varitseda või siis teevad pettemanöövreid ja ründavad tagant jms. Oli ära mainitud, et siis ei aita vahel isegi äraõpitud ja enamlevinud kaitsepoosid ning tulemit ei pruugi ette teada.

Väide, et koolitamata koer ei suuda kaitsta peremeest või oma territooriumile tunginud kurikaelte eest on lollus ruudus! Olen kuulnud ja mäletan tavaelust juhtumeid kus külamehe suvaline Pitsu päästis ta väga täbarast olukorrast jms. Ei tasu alahinnata koeri, nad on loodud kaitsma. Jah on erandeid, kus kasutatakse üsna kavalaid võtteid uinutatakse koeri (söödaga, noolpüssiga), neid tapetakse (on väga efektiivseid viise selleks) jms. aga need on erandid! Suur osa murdvaraste jaoks on kinnistul valvav koer suureks probleemiks, isegi lärmi tekitamise tõttu. Ärme siis räägi krunti valvavast Kesk-Aasia, Tiibeti-Mastifi, Berhandiini jms. koerast, kes võib ühe hammustusega purustada keskmise mehe randmeluu – nagu kõrsiku!

Olen aastaid jälginud koerte võimeid ja seda, mis saab siis kui selline mind ründab. Pannes koerahullamise riided ja näraka jope selga, pakud kindad, siis võid veidi näha mida su koer suudab mängeldes ja mänguhammustusi tehes. Uskumatu mis on koera võimed, reaktsioon inimesest kordades kiirem. Milline tõmbejõud on osadel koertel ja lugadel. On koeratõuge ja indiviide, keda ei taksita ega hirmuta kaikaga vastu pead saamine vaid see innustab teda, koerad tõlgendavad valu veidi teisti kui meie inimesed. Seega rumalad on need vargad, kes arvavad et pesapalli kurikad iseenesest päästavad neid valvekoera eest.

Aga ometi leidub rumalukesi ja müütide sisseelajaid ja edasikandjaid, et üks valvekoer ei suuda päti vastu midagi.

Meil oli aastaid tagasi 85 kg berhandiin, kes krundil sõitis auto kõrval ligi 40 km tunnis. Olen näinud kuidas mu koerad just sellise kiirusega jooksevad kahtlase hääle peale pimedusse. Mõelge vaid, kui selline mass ja kiirus peaks kedagi selja tagant tabama, ma ei sooviks olla varga nahas, kui krundil on üle 40 kg koer veel hullem koerad.

Olen aastaid tagasi ühe rottweileriga vahel karme hullamise mänge mänginud ja vaadanud kaugele ta läheb ja mis võtteid ta kasutab. Üks on võtnud varrukast teine selja tagant närakast jopeservast ja kolmas püksisäärest. Ei sooviks olla olukorras, kus peaks kähmlema selle koeraga. Piisab vaid kui ta saab kinni säärest ja see koer on võimeline tõmbama pikali – jalad alt isegi 100 kg täismehel. Ja kui sa koerte ees pikali kukud siis on asi juba väga jube, olen kukkunud aga seda kõike mänguhoos, nö. vaadates mis taktikat nad kasutavad.

On ülimalt naiivne alahinnata koerte võimeid ja oskust murda, rebida, tõmmata rajalt maha ja kiskuda. Tuntud enesekaitse koolitajad ja spetsialistid peavad üheks keerulisemaks ründajateks koeri, kui sa oled nende territooriumil ja satud nende äkkrünnakukätte ning sind aetakse nurka.

Isegi relvaga varustatud vargal on üsna keerukas pimedas mitut koera tõrjuda. Pead olema väga külma närviga, hea reaktsiooniga, väga täpne laskja kui satud pimedas valvekoerte rünnaku objektiks. Kõige jubedam on isegi siis kui need koerad pauku ei karda, siis on jama, kuna osad tõud võivad hulluda haavata saades, siis ei päästa isegi toores jõud vaid kiired jalad või mõni puu, mille otsa ronida. Ma olen paaril korral oma koertele teinud nö. üllatusi, tulnud imelikes riietes, liikumisega, x kohtadest kinnistule vahel ka allatuult, kus nad isegi 10m pealt ei tunne mu lõhna ja vaadanud mis toimuma hakkab. Päris kõhe ütleks, kui ei oleks enda koerad, mõnel korral olen näinud kui keeruline oleks sellisest olukorrast ilma lõhkiste pükste, jalgadeta ja käteta välja rabeleda.

Muide ma olen aastaid koeri kasvatanud ja pidanud ja koerahirmu ei ole. Aga võõraste koerte suhtes on mul alati pelglikkus ja distants, kuna tean omast käest kui ettearvamatud ja kiired võivad olla mõned koerad eriti kui oled nende territooriumil ja üllatad neid vms.

Mis oleks soovitus, loo moraal!

Eesti Vabariigis sellise tobeda karistusseadustiku ja kodaniku kaitseta jäetud olukorra ees on koer ODAVAIM ja LOLLIKINDLAMAID elukindlustus – koduvalvur kaabakate, narkomaanide, pättide, murdvaraste eest. Paljud ju teavad missmoodi on Eestis ülesehitatud hädakaitse süsteem ja kurjategijaid, kui neid on mitu võivad musta rooskaks rääkida ja süütu – aus kodanik on hoopis süüdlane ja kurjategija. Internetis on lahkelt jagatud vahel veebikommentaarides soovitusi ja vihjeid, mida teha kui sa soovid ennast – oma vara kaitsta jms. Sul ei tohi olla kunagi käes löögiks mõeldud ese ja sellega kurjategijat õpetada – tervitada, küll aga ei ole seadus sinu vastu nii karm, kui sa tulid just keldrist torusid keeramast ja torukangid olid käes, milledega sa kaitsesid ennast ja pätt hüppas ise peaga sellele vastu vms. Eestis on olemas lausa idiootseid kohtulahendeid ja menetlusi, kus aus kodanik on nurka surutud pättide idiootsete selgituste ja vabanduste poolt. Eesti kohtus on tunnistatud vara omanikke süüdi liigses jõu kasutamises, kuna vargad olid tegelikult orienteerujad, äraeksinud teelised kes tulid küsima telefoni kasutamise luba jms. See on kohutav tegelikkus ja selle riigi suurim mädapaise. Meie kohtusüsteem on isegi kogenud politseinike sõnul saksa liberaalse karistusseadustiku hale koopia mis on miskitud eestlasku lollusega. Õnneks on hakanud asi ka paremuse poole liikuma ja on juba mitmeid kohtulahendeid, kus on oma elu – vara kaitsja jäänud õigeks, kuna nad on tõrjunud ründe – kuna see on põhiseadusega tagatud õigus!

See tõenäosus, et tavapraktikas murdavaras osutub koera valuvõtteid ja kahjutuks tegevaid võtteid tundvaks spetsiks või püssiga varustatud röövmõrvariks, on üsna väike ja ega sellisel juhul ei pruugi meie elu päästa, ei enesekaitse nipid ja ka isiklik relv kodu ja pere kaitseks. Ehk nii-öelda on alati juhuseid ja olukordi, kus ei olegi midagi muud teha, kui uskuda, et keegi taevas sind näeb ja kaitseb mõne inimkoletise eest.

Lugesin täna ühte raamatut, kus oli kirjas vanasõnu koertest ja üks oli selline: Ära narri koera, koeral on nuga ja luba omast käest!

Kas te kujutate ette, et 21 sajandil demokraatlikus riigis on koeral rohkem õigusi kaitsta oma peremehe elu ja vara, kui kodanikul endal. Appikene kuhu me oleme jõudnud. Ootaks põnevusega intsidente ja kohtulahendeid, kus öösel majja tunginud pesapallikurikaga varustatud röövel-murdvaras murti maha mõne koera poolt. See oleks kainestav karistus ja ehmatus ja hoiatus kõigile pättidele ja kaabakatele Eesti Vabariigis! Kas koeraomanik oleks süüdi, et ei pannud kiirelt suukorvi pimedas esikus ja ei kutsunud oma koera korrale jms. Aga loomakaitsjate ja kohtunike poolt on alati võimalik eeldada ka igasuguseid idiootsusi ja kitsendusi, mine sa tea ehk jääb omanik ikkagi süüdi jms.

Tegelikult võiks väita, et liberaalsesse humanismi vajuv euroopa saab sööma oma kibedaid vilju. Norras juba kurikaelad irvitavad vaid kumminuiaga lonkivaid politseinikke ise omades pärisrelvi taskus. Vaba tulirelva kasutamise seadus-õigus Kanada näitena lükkab ümber relvakasutuse vastaste müüdid. Ise pooldan ,et igal kodanikul on õigus ennast kaitsta ja värisema ei pea mitte kodanikud vaid kurikaelad. Aga võib julgelt väita, et Eesti oludes ja seadusandluse juures on VALVEKOER tõhusam kaitserelv, kuna koera puhul ei kehti hädakaitse seisundi kuritarvitamine! Eestis puuduvad ka reaalsed kohtulahendid, ei ole kuulnud neist ehk keegi valgustaks. Ma ei räägi kus koer ründas postiljoni, kes sisenes eramaale või kinnistule ilma loata ja koer ründas jms. Ei ma räägin murdavarastest ja pesuehtsate röövlite külaskäigust ja koera edukast puremisest ja õnnestunud tõrjest nii et püksid ribadeks.

Vaba relvakasutuse seaduse vastased ja nö. valvekoerte ja kurjade koerte vastased ütlevad ja kukuvad tögama aga mida sul kaitsta on? Oled mõni tähtis tegelane, palka turvateenistus. On palju raha vii panka. On palju mammonat, ehita kindel seif ja tarasta oma kinnistu ja tee hoone vargakindlaks jms. Plää-plää-plää. Ei ma ei ole rikas, kuulus ega kannata mingite „vargad tulevad ja viivad minema“ või „pätid tulevad öösel ja tapavad ära“ foobia all. Ma elan maal, meie perel on suur kinnistu koos mitmete hoonetega, mida ei ole mõtet ega saagi panna valve alla või teha vargakindlaks. Parim ja edukaim viis on mitu valvekoera, kes patrullivad ja on selles väga osavad. Kes ei ole mingid naljatilad vaid pimedal ajal väga ohtlikud vastased.

Mainin siinjuures ära, et valvekoerte efektiivsus ja tõhusus, kasvab kordades, kui nad on karjas kas paaris või siis mitmekesi. Kuigi on paaris koerakarja palju lihtsam pidada jms. kui 3-4 koera, kes on veel osa ajast järelvalveta, võib tulla tõsiseid juhtkoera hõõrumisi ja rivaalitsemisi. Suurema krundi ja kinnistu puhul on ideaalis 2-3 valvekoera. Kui krundil on pimedaid servi, metsatukka, hooneservasid, siis on soovitav koerad krundil hajutada kuutidega. Sealjuures on hea jälgida, et kuuti mahuks vaid 1 koer, kuna tavakuuti võivad nad vahel ronida lausa mitmekesi kuhja. Kui on tegemist suuremate koertega ja ka kurjadega peaks veel läbi mõtlema järgmised asjad:

- Koerad peavad olema terve psüühikaga ja valvekoerteks sobivad isendid! Koerad peaks läbima kindlat elementaarse käsuliini, siia, istu, koht jms. midagi väga erilist valvekoeralt nõuda on liialdus. Ideaali lähedane on aga juba see, kui koertele teha nö. võõraste isikute test ja ka umbusklikuks tegeva koolituse, ka üleaia vistava söögi suhtes – viimasega on õgardkoertel tõeline raskus, mõned tõud ja indiviidid aga ei puudugi võõralt antud toitu.

- Eelmise jätkuks! Kui ilmneb mingeid kõrvalekaldeid koera käitumises, et näiteks ilmneb koera ohtlikkus omakeste ja tuttavatele, koer muutub agressiivseks, on soovituslik pöörduda spetsialisti poole ja kaaluda mida ette võtta. Kahjuks võib valvekoerte seas selliseid hälveid esineda ja siin tuleb olla veidi karmima suhtumisega, kui tegu on vaid lemmikute pidamisega, kus on võimalik väga paindlikult ja koera säästvalt edasi tegutseda – elada ja olla! Meil on aastatega ette tulnud 2 koeraga juhtumit, mil koer tuli magama panna kuna see osutus ohtlikuks (pressis välja).

- Kinnistu peaks olema korralikult tarastatud, piisav kõrgus ja tugev, selles suhtes ei tasu minna odavuse teed. Kui aedik on enam vähem või pidune siis on soovitus aia alumine maapinna lähedalt ja ülaoalt panna elektri piire, mis on odavamaid lahendusi. Kel eelarve lubab, siis panna raadiopiire, mis on ka üsna tõhus (mitte alati kui ei järgne koolitust). Vältida tõuge, millede käpad on loodud üle tarade hüppamiseks, meenub üks suur-snautserist valvekoer, kes pani üle 2.4 m siseaediku tarast nagu naksti.

- Kinnistu ja krunt (väravad, sissepääsud) varustada hoiatavate siltidega, mis oleks selged. N. Ettevaatust – kurjade valvekoertega valvatav territoorium. vms. Lihtsalt kuri koer ei anna piisavalt infot.

Soovitan kõigil kinnistute, oma kodu – aeda omavatel kodanikel varustada oma kinnistu ja krunt vajalike hoiatussiltidega – tahvlitega, et hilisemaid pretensioone vältida. Ma plaanin lähiajal panna käidava värava juurde hoiatustahvli koos päikesepatareidega varustatud aialambiga, mis öösel seda teksti ka kuvab, et ei tekiks mingit kobisemist, ei näinud ei lugenud. Koerad ei ole mul murdjad ega spetsiaalselt selleks koolitatud, nad on sõprade ja tuttavate vastu küll umbusklikud aga mitte ohtlikud. Aga öösel kui kedagi ei ole (me ei ela veel talus) on nad peremehed.

Isiklik kogemus on järgmine, et seni on krundil uitavad valvekoerad hoidnud eemale üle kümne aasta igasuguseid huvilisi ja kurikaelu ja viimastel aegadel metallivargaid jms. Piirkonnas on käidud sarnastel valvekoerteta kruntidel ja kinnistutel pea kõigis sees ja ka asju ära viidud. Meie krunt on puutumata jäänud, kuna ega nad lollid ei ole ja koerad reklaamivad ennast haukumisega ise.

Antud teemal on ka varem veidi juttu olnud siin:

Head kaasamõtlemist ja loodan et peksma ei hakata. Ärge mind relvahulluses süüdistama hakake, mis sellest et relvaeksam plaanis. Seda sportlikust huvist (täpsuslaskmine) ja mulle kingiti tulirelv mille saan vaid loaga hoiupaigast lunastada. Samuti ei ole ma hirmude ja foobiate küüsis, et keegi peaks mind kaitsma ja keegi tahab mind tappa vms. Ei elan maal, pimeda metsa serval, krunt piirdub suure maanteega ja pidevalt sõidab maakuulajaid ringi kuna metalliäri ja hoonestatud kinnistu meelitab kutsumata külalisi ligi. Enda pärast ei muretse ega isegi niivõrd vara pärast aga mõte, et lapsed peavad vahel üsna pimedas ja kõrvalseisvas paihgas pimedatel sügisõhtutel üksi kodus olema ei ole kõige õilsam, seega on valvekoer selles mõttes täiesti asja ette.

Pereees

Mees oma perele ja
peremees oma koertele

Kommentaare ei ole: