3.09.2008

Koerale söödavabad päevad, head ja vead!



Enne teema panekut taustinfot. Koeri pidanud koos isaga juba 90 algusest, enamus valvekoerad ja neid olnud oma jagu. Enamus koeri elanud ja söönud loomsel toidul ja kodune (odrajahu) puder. Isa eluaegne loomakasvataja ja oma loomadel kunagi katsetanud SÖÖDAVABA päevi ja siis testinud ja kontrollkaalumistega jälginud, kas see mõjub ja kuidas mõjub.

Mis siis välja tuli. Sigade puhul, kellele pakuti looduslikku rütmi ja valikut. Hingamispäev - ehk siis PÜHApäev on puhkamiseks. Ja osad loomad jäid (v.a.a imetavad loomad) 1 päeval nädalas nälga. Tulemused olid üsna muljetavaldavad - kaalu iivet - langust - vajakajäämist ei olnud. Seda eriti veel nö. tapaeelsetel nuumasigadel.

Ok, kuidas see haakub koertega. Lugedes aastaid tagasi mõningaid koerte söötmisega seotud raamatuid ja netiartikleid, siis veidi mokaotsast oli siin ja seal ka samast asjast seoses koertega juttu, kuigi ÜLLATAVALT liiga vähe! Põllumajanduses on seda teemat uuritud ja näritud ja olen kunagi selle kohta ka lugenud.

Nimelt ...

Me teame, et hundid söövad metsas väga korrapäratult, kaootiliselt ja kuidas saaki on ja õnne on. Õgivad kurguni täis ja siis seedivad nädal aega seda maotäit.

Olen tänaseks ligi aastase loomse toidule üleminekuga täheldanud koertel isutust (lasen neil süüa periooditi nii palju liha kui jaksavad, osadel ka piiran - rotweiler sööks lõhki ja ülekaalu kohe, kaukaaslane aga hoiab - instinkt halbadeks päevadeks ja päevi valvab pargis mahamaetud liha), mis annab märku.

Julgen väita et see koerte igapäevane puputamine ja hellitamine sarnaneb fililõigule kevadest, kus Kiire mammi, ota-nunnu-pojake lusikaga mehemürakat söötis. Kas me ei alahinda loodust, koerte vastupanu võimet ja tegelikult üsna tugevat tervist (inimesed on üliaretusega rikkunud koerte DNA ja pehmeltöeldes "psssse" keeranud loodusliku valiku). Kuigi ma söödan nö. harjumusest ikkagi oma elukaid regulaarselt ja ustavalt iga ilmaga, sadagu või jäist vett jms. sõbrad ootavad ju. Olen ma siiski juba pikemat aega teinud suvalistel aegadel söögipause, oleneb olukorrast. Kui olen eelnevalt märganud ülesöömisest isutust vms. siis võtan tagasi ja teen nö. paastu ja näljapäevi. Püüan järgida kindlat kellaaega kuna koertel see funktsioneerib on paigas ja tekib isu ja ootavad süüa.

Mu koerad ei lebota, jooksevad iga päev pikki meremiile, st üsna suure koormusega - lasevad ringi. See on ka asi mis hoiab söögiisu ja energia vajaduse kenasti korras. Jõude ja lebotajad koerad nendega on teine lugu ja nad on ka nõrgema tervisega.

Soovitan, tee proovi. Ära puputa oma lemmikut üle. Tee talle näljapäevi, paastpäevi, looduse ja metsaelule omaseid ja NORMAALSET vaheldust! See aitab ideaalselt isutuse jms. tegelikult haiguslikke ja selle ajastule omaseid nähtusi.

Osad siin koerafoorumis kostitused, koer ei taha seda ja toda jms. on andke andeks aga ÜLETÄHTUSTAMINE või pseudoprobleemid (kuigi tore on kus ka neid asju rääkida ja kurta, ma ei arvusta seda netikeskkonda vaid kaasaja koeramises veidraid nähtusi)!

Lugege metsaloomadest ja vaadake loodust, kas igal päeval on neil kausid putru täis ja kõik olemas. EI! Seal on võitlus ellujäämise nimel. Me ei pea oma lemmikuid, tööloomi jms. ebaregulaarselt toitma hakkama aga me võiks jälgida looduse kutset ja eeskuju ning tooma koera ellu vaheldust. Igapäevane leib kehtib ka loomariigis ja tõsi ta on keegi hoolitseb ka varblaste eest ning elu ratas keerleb nagu on ennegi olnud, samas ei näe me seal sellist nunnu-ninnutamist nagu tänapäevases koeramises ja koerte söödaratsioonis ja toitmise tavades.

Sooviks koeraomanike ja kasvatajate tähelepanekuid ja tagasisidet koerte söötmise suhtes aga just selle mind huvitava teemas - KOERALE SÖÖDAVABU PÄEVI. Ise pakuks välja mudelit 1-2 päeva nädalas toiduvaba. Aktiivsetele koertele 1 päev nädalas ja lebotavatele ja jõude koertele 2 päeva, toob vaheldust nende ellu - kuna toidusaamise instinkt ja mõte - soov jms. määrab ja loeb tohutult looma käitumises - psüühikas jms. Tänapäeva korterikoerad, jõude vedelevad laiskvorstid jms. on hunnikute viisi PSEUDO PROBLEEMIDEGA seotud, mida ei tunne polovernik-krantsid Täid Maali koerad jms. veidi teises elukeskkonnas sirguvad koerad.

Ok, loodan et suutsin oma mõtte välja tuua, kuigi sa võid vahel saada asjadest aru aga suurim kunts on see ka teistele arusaadavalt välja - esile tuua. Hiliste tundide suhtes tegin oma parima.

Loo moraal oleks. Oled sõidus - jõuad hiljem koju vms. vahel ära jookse oma ninnu-nunnut poputama vaid tee talle üks mehine näljapäev ja las ta organism puhastub, las seedemahlad hakkavad liikuma, las karastub. Kui aus olla siis 1 päeva söömata koerale ei ole tegelikult mitte midagi (v.a koormusega koerad). Olen näinud neid hundinäljas hulguseid, kes kodunt nädal aega eemal olnud ja siis sinu vile järgi tantsivad ja nööri pidi kõnnivad kui vaid veel süüa saaks, üllatavalt vastupidavad on koerad. Mõistlik ja hooliv on oma lemmikut regulaarselt ja korralikult toita aga mõtle sellele 1x nädalas paastupäev Naeratus

Odav leim, iroonia jms. saada privasse või ära saada üldse... mind huvitab vaid konkreetselt see temaatika, siin on väga pädevaid spetsialiste ja suurte kogemustega koertekasvatajaid, huviga kuulaks - tavaelus trehvan neid harva.

Sama arutelu koerafoorumis: Koerale söödavabad päevad, head ja vead!

Parimate soovidega ...

PereMees


Kommentaare ei ole: